Agenda

Enero 2019
dldmdcdjdvdsdg
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

La clotxa serà la icona del territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip

Així ho preveu el “Projecte de valorització gastronòmica del territori de la MIDIT”, realitzat per la Fundació Alícia

La clotxa es convertirà en la icona gastronòmica del territori de la MIDIT, la mancomunitat que aplega els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip. Aquesta decisió és fruit del treball encomanat a la Fundació Alícia per posar en valor la gastronomia d’aquest territori.

Durant aquests dies, dos representants de la Fundació (Jaume Biarnés i Núria May) estan presentant el projecte, el Receptari Tradicional que s’editarà enguany  i les variacions de la clotxa de la zona, als municipis de la mancomunitat. Ahir 24 de març, aquest acte va tenir lloc a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, on també es va fer una demostració de cuina en directe. Les properes presentacions estan previstes a les 19.30 h, al pavelló de Vandellòs (el 31 de març) i al Casal de Pratdip (el 10 d’abril).

En aquests actes s’explica que tant la MIDIT com la Fundació Alícia consideren que cal identificar el territori amb una icona gastronòmica, “perquè tot i que el territori pugui gaudir de molts i diversos productes com a propis, la simplificació del conjunt i la generació d’un sol producte, com a representant del territori, pot gaudir d’una força comunicativa molt major, més fàcil d’explicar i molt més efectiva”.

La idea és “cridar l’atenció del visitant, perquè un cop es desplaci al territori, mogut per la curiositat que li generi aquest producte icònic, es trobi amb la resta de valors i productes del mateix que omplin el seu coneixement i la seva estada”, segons argumenten.

Pel que fa als motius que han dut a escollir la clotxa com a icona, s’al·ludeix a “l’autenticitat rural lligada a les tradicions del territori”; “la salut” (la clotxa és un producte saludable que inclou ingredients presents a la dieta mediterrània, com ara pa, oli, verdures i peix blau); i a “la història” (la clotxa és deguda a unes necessitats concretes i situades en un moment del calendari concret. Aquests dos fets ens permeten parlar de paisatge, de temporada i obren un camp de possibilitats a l’hora de fer propostes entorn un esdeveniment lligat al moment de l’any en que va ser originat).

Altres arguments són “la força gràfica de la seva forma, l’adaptabilitat del seu format i la seva singularitat quant a l’elaboració” (tot i que no és un producte singular del territori de la MIDIT ja que és present en territoris contigus, la seva singularitat a nivell de les terres del sud de Catalunya i el fet que cap altre territori n’hagi fet bandera de forma exclusiva amb anterioritat, permet a aquesta elaboració gaudir de trajectòria, recorregut gastronòmic i potencial turístic).

El projecte de valorització gastronòmica del territori de la MIDIT inclou també propostes de comercialització de productes elaborats amb els ingredients emblemàtics de la zona (fruits secs, oli, garrofa, fruita dolça, etc.) i una nova aposta comunicativa.


No hi ha comentaris. Sigues el primer en escriure'n un!

Escriu el teu comentari

Per poder escriure comentaris indica el teu nom i correu electrònic.
Tots els comentaris seran revisats i aprovats abans de ser publicats.

Nom
Correu electrònic
Comentari (máxim 1200 caràcters)